fashion design opleiding

MODE, STYLING & DESIGN

Ambieer je een carrière binnen Mode, Styling en Design? Of wil je jouw eigen business of label starten binnen Mode? Wil je met jouw ontwerpen je klanten meenemen in jouw verhaal? Dan is deze driejarige opleiding Mode, Design & Styling wellicht iets voor jou! Onder begeleiding van een professionele fashiondesigner krijg je volop de vrijheid om als ontwerper je eigen weg te vinden, zonder daarbij het oog op de samenleving en doelgroep te verliezen. Daarnaast krijg je bij deze opleiding modedesign alle facetten van het Styling vak aangereikt.

Mode gaat niet alleen om kleding, en is veel meer dan dat. Mode is verbonden met de tijdgeest en met wat er speelt in de maatschappij. Om deze vertaalslag te maken binnen een Modemerk is het essentieel, dat je naast Design ook de kneepjes van het Styling vak beheerst. Dit alles leer je tijdens deze driejarige opleiding.

Door onze jarenlange ervaring, binnen zowel het bedrijfsleven als fashioneducatie, hebben wij deze opleiding opgezet. Door de razendsnelle ontwikkelingen binnen Fashion, wordt er steeds meer van een Stylist of Designer verwacht. Naast het maken van prachtige Designs dien je ook verstand te hebben van Styling, Socials en Branding.

Belangrijk om te weten is dat wij een veilige leeromgeving garanderen! Onze studenten komen bij ons op nummer 1.

Duur opleiding3 jaar
Investering€ 9.750 per jaar
LocatieAmsterdam/ Amstelveen
Startdataseptember 2023


Open Dag & Inschrijven

Een aantal keer per jaar organiseren wij een Open Dag. Bekijk hier de actuele data of schrijf je direct in voor de opleiding Mode & Design.

Open Dag   Inschrijven

De opleiding Mode & Design is echt iets voor jou als je:

 • Alle trends op de voet volgt en nieuwsgierig bent, naar wat er in de wereld gebeurd.
 • Je op de hoogte bent van alles wat hot is op het gebied van Mode en Design.
 • Je creativiteit wilt ontwikkelen en originaliteit hoog in het vaandel hebt.
 • Alles wilt leren over mode vanaf ontwerp, patroon tot vervaardigen van kleding.
 • Begeleiding nodig hebt bij je zoektocht naar je talent, en welke richting jou écht gelukkig maakt?
 • Begeleiding nodig hebt bij het lanceren van je eigen kledingmerk of business binnen Mode en Design.
 • Bereid bent om hard te werken en om de uitdagingen in wereld van fashion aan te gaan.
 • In drie jaar op een intensieve manier alle facetten binnen mode, trendwatching en design wilt leren. En daarna zo snel mogelijk aan de slag wilt.
 • Nog een extra duwtje nodig hebt in de richting van jouw eigen business.
Fashion opleiding Amsterdam / Eindhoven

Fotografie: Sindy Kusumanto, Styling: Lola Boesveld

  Fotografie: Sindy Kusumanto, Styling: Nora de Jong

  Wat ga je leren?

  Tijdens deze driejarige Mode, Styling & Design opleiding krijg je alle tools aangereikt die noodzakelijk zijn voor een glansrijke carrière binnen de Mode, Styling en Design. Deze opleiding is in combinatie met een stage. Zo behaal je jouw leerdoelen in combinatie met praktijkervaring.

  Na het analyseren van de markt- en trend-onderzoek, maak je prognoses door middel van moodboards. Daarna leer je jouw eigen ideeën op papier uit te werken. Je gaat ontwerptekeningen maken op basis van schetsen en illustratief tekenen. Daarna werk je jouw ontwerpen uit in technische tekeningen. Op deze manier leer je om jouw ontwerpvoorstellen voor te leggen aan opdrachtgevers of je eigen atelier. Tevens leer je tijdens de opleiding modedesign hoe je als Stylist een brand kunt neerzetten door het begeleiden van een fashionshoot en het creëren van een verhaal. Storytelling is een belangrijk onderdeel. Het ontwikkelen van content door middel van foto- en videoshoots voor merken, mediabedrijven, filmproducties, influencers, bedrijven binnen events en nog veel meer. Uiteraard ontbreekt het vak Imago Styling niet, waarbij de stylist verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van een persoonlijke stijl en imago van personalities.

  Na basiskennis op het gebied van patroontekenen leer je de eerste naaitechnieken voor het vervaardigen van een kledingstuk. Je leert om hoe je vanaf een basispatroon je eigen ontwerp kunt uitwerken. Dit allemaal onder begeleiding van een ervaren coupeuse.

  Vakken als geschiedenis van de Mode en textielkennis komen aan bod. Geschiedenis is voor veel ontwerpers door de jaren heen een waardevolle inspiratiebron. Door het opdoen van textielkennis leer je welke materialen bij jouw ontwerpen passen. Uiteraard komen grafische vakken, zoals dessin ontwerper en het ontwerpen van logo’s en labels ook aan bod. Je leert hoe je een eigen stijl kunt ontwikkelen en waar jouw unieke talent ligt. Zo ben je in staat om je in de toekomst te onderscheiden van andere designers en stylisten.

  Na je stage van deze mode opleiding ga je aan de slag met je eigen label, brand of business. Ook kan het zijn dat je na je stage de voorkeur geeft aan een baan als designer, stylist of online marketeer bij een bedrijf. Wellicht bij je stagebedrijf. Tevens krijg je vakken als finance, ondernemerschap en presentatietechnieken. Skills die onmisbaar zijn bij het starten van je eigen bedrijf, of presentaties geven voor het bedrijf waar je voor werkt.

  Na deze driejarige Fashion Design opleiding ben je designer, stylist, online marketeer, content creator of brand manager. Je bent dus zeer breed inzetbaar binnen mode en andere creatieve industrieën.

  Praktische informatie

  Studiebelasting

  De studiebelasting bestaat uit 2 lesdagen, die je klassikaal doorbrengt. Daarnaast moet je rekening houden met huiswerk van gemiddeld 12 uur per week. Uiteraard is inzet van belang voor het behalen van het juiste resultaat.

  Begeleiding en beoordeling

  Er is veel begeleiding en er zijn veel tussentijdse momenten waarop je met jouw coach, docenten of medestudenten over je werk en werkwijze kunt praten. Op deze manier leer je om te gaan met feedback en leer je feedback te geven. Na iedere module krijg je een afrondend ontwikkelgesprek met je coach. Verder helpen we je met het stellen van doelen. We hebben door de jaren heen gemerkt dat wanneer studenten een doel hebben en zien waar ze het voor doen, ze veel gemotiveerder zijn en daarmee uitzonderlijke resultaten behalen.


  Aan het einde van het derde jaar sluit je af met een eindexamen. Dit is een project binnen een door jouw gekozen thema. Trendwatching, conceptontwikkeling, collectievoorstel, realisatie en mediavormgeving komen daarbij allemaal aan bod.

  Onze ervaring is dat dit een fasttrack is naar het runnen van een eigen onderneming of een vaste baan binnen een bedrijf. Het is dan ook niet nodig om nogmaals een vervolg opleiding te volgen. We verzorgen de complete voorbereiding naar het werkveld, die aansluit op de alsmaar veranderende wensen en normen van de meest uiteenlopende bedrijven waar we mee samen werken.

  Wellicht de eerste stap richting jouw eigen business. Want je kunt er ook voor kiezen om jouw eindexamen in het teken van jouw business te laten staan.

  Na het behalen van je DIPLOMA kan je nog 2 jaar bij ons terecht met je vragen.

  Studieadviesgesprek

  Voel je tijdsdruk om een nieuwe studie te kiezen? Of ben je bang om weer de verkeerde keuze te maken? Wij plannen eerst een persoonlijk coaching gesprek met je om te kijken wat het beste bij jou past!

  Duur van de opleiding

  3 jaren – 2 dagen per week.
  Lestijden zijn van 10:00 – 16:00 uur.

  Waar en wanneer?

  Amstelveen: vanaf september 2023  op woensdag & donderdag.

  Doelstelling van de opleiding

  Doelstelling van de opleiding modedesign is dat je breed inzetbaar bent binnen de mode industrie. Zowel op het gebied van Styling als Design.   Fotografie: Sander Karssen, Styling: Esther Bredze

   Design en mode school

   Fotografie: Sander Karssen, Styling: Esther Bredze

   Toelatingseisen

   Het niveau van deze modedesign opleiding ligt tussen MBO en HBO. Voor deze fashion design opleiding heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel hanteren wij HBO toelatingsnormen; een afgeronde HAVO, VWO of MBO opleiding. Wij selecteren op geschiktheid en motivatie door middel van een intakegesprek. Heb je geen HAVO, VWO of MBO diploma op zak, niet gevreesd, wij gunnen iedere geschikte kandidaat een plek binnen onze opleiding.

   Vrijstellingsbeleid

   Er is een mogelijkheid tot vrijstelling van bepaalde vakken, indien je een vooropleiding hebt genoten, waarbij je kunt aantonen de nodige vakkennis opgedaan te hebben.

   Carrière vooruitzichten

    • Modeontwerper
    • Assistent ontwerper
    • Mode coördinator
    • Kwaliteitscontrole
    • Productontwikkeling
    • Mode grafisch ontwerper
    • Fashion Stylist
    • Assistent fashion stylist
    • Imago Stylist
    • Content Creator
    • Online Marketeer
    • TV Stylist
    • Event Stylist
    • Influencer
    • Of natuurlijk je eigen brand of webshop ontwikkelen

   Investering

   € 9.750,-- per jaar Incusief lesmateriaal

   Bij betaling in 1 termijn ontvangt u een korting.

   Extra kosten
   – Reiskosten
   – Benodigdheden opdrachten, zoals printkosten

   Er is een mogelijkheid om gespreid te betalen: 2 termijnen, 3 termijnen of 6 termijnen. In uitzonderlijke gevallen is het ook mogelijk om in meerdere termijnen te betalen.

   Benodigdheden
   – Laptop met software zoals Adobe Creative Cloud (via ons krijg je een korting)

   Waarom een opleiding bij NL Mode Academie?

   Erkende beroepsopleiding:

   • NL Mode Academie is een erkend beroepsopleidingsinstituut door het CRKBO. NL Mode Academie voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

   Focus op het werkveld / de industrie:

   • 90% van onze studenten hebben na het afronden van hun studie een baan of opdrachtgever.
   • Les van professionals uit het vak, die nog steeds werkzaam zijn binnen de desbetreffende sector en een groot netwerk hebben.
   • Onderwijs anders! Nl Mode Academie is een reality school, en heeft als taak om talent aan het bedrijfsleven te koppelen. 
   • Een aantal malen per jaar organiseert NL Mode Academie masterclasses met inspirerende professionals vanuit het vak. Denk daarbij aan Lizzy vd Ligt, Addy vd Krommenacker, Patty Zomer, Brigitte Kramer, Danielle van Kempen en nog veel meer.
   • Voor al onze mode opleidingen werken wij samen met erkende bedrijven uit onze klanten portfolio.
   • NL Mode Academie biedt een netwerk voor het leven.
   • Doordat we een eigen studio hebben, zijn praktijklessen op hoog niveau voor ons mogelijk.
   • Onze lessen zijn praktijkgericht en onze lesmethoden zijn ontwikkeld door professionals uit het vak.
   • NL Mode Academie volgt alle ontwikkelingen en actualiteiten op de voet en heeft haar lesmateriaal afgestemd op de behoeften van de huidige markt.
   • 90% van onze afgestudeerden zijn werkzaam binnen de Fashion wereld of creatieve industrie.

   Persoonlijke ontwikkeling:

   • NL Mode Academie staat garant voor een veilige leeromgeving. De student staat centraal!
   • Alle lessen bij NL Mode Academie zijn fysiek en niet online.
   • Les in kleine groepen van maximaal 12 gelijkgestemden.
   • Individuele begeleiding, veel persoonlijke aandacht en coaching, voor het vormen van de juiste mindset (hele jaar begeleiding van je persoonlijke coach!).
   • Onze coaches komen zowel uit het onderwijs als uit het werkveld, een ideale combinatie om onze studenten goed te begeleiden.
   • Nl Mode Academie staat voor een veilige leeromgeving! Feedback momenten nemen wij serieus, maar zijn altijd positief. Faalangst komt nauwelijks bij ons voor.

   Kleinschaling:

   • NL Modeacademie is een kleinschalige privé opleiding. Hierdoor kan NL Mode Academie snel reageren op de actualiteiten in de markt.
   • Uiteraard kunnen de docenten van NL Mode Academie, door de kleine groepen, alle studenten de nodige individuele begeleiding geven die hij of zij verdient.
   En dan nog dit:
   • Je ontvangt een (Officieel instellings) Diploma indien je 90% van alle lessen van de opleiding Mode en Design hebt bijgewoond.
   • Bij NL Mode Academie sta jij als student centraal. De focus ligt op jouw unieke talent en jouw toekomst.
   • Onze lessen zijn op HBO niveau, en al onze docenten hebben een HBO achtergrond.

   De 6 meest gehoorde uitspraken van studenten zijn: 

   • In de klassen zitten gelijkgestemden met een passie voor mode, respect voor elkaar en waarin niemand word buitengesloten.
   • Je leert heel veel over Mode en Styling, maar nog belangrijker je leert enorm veel over jezelf.
   • Er kwamen talenten in mij naar boven waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ik kom er hier pas achter waar ik echt goed in ben.
   • Buiten dat ik nu met mijn passie voor mode bezig ben leer ik hier "Skills for Life".
   • Talent, zakelijkheid, creativiteit, ambitie en purpose dat is waar ik aan denk bij NL Mode Academie.

   Persoonlijk contact en Advies

   Heb je nog vragen over deze cursus of inschrijfprocedure? Wij helpen je heel graag verder.

   Plan via onderstaande button een belafspraak, stel je vraag via het contactformulier of meld je aan voor de open dag.

   BEL ONS CONTACT VIA MAIL OPEN DAG INSCHRIJVEN